gps tracking by cell phone number parental phone tracking iphone 4s spy video app best spy app for rooted android best free undetectable spy software for android

Informationer om overgangsalderen og behandling af denne

Naturlig overgangsalder er ophøret af menstruation som følge af tab af ovarie follikulært aktivitet og er diagnosticeret efter 12 måneders fravær af en menstruation (amenorré)

Tidlig overgangsalder sker før 40 års alderen (WHO). Den kan være både fysiologisk eller fremprovokeret og involverer en større risiko for knogleskørhed, neurodegenerative sygdomme og hjerteproblemer. Det Internationale Selskab for Menopauses retningslinjer anbefaler hormonsubstitutionsbehandling som den bedste forebyggende behandling (uanset med østrogener alene, for kvinder, der har fået foretaget hysterektomi, eller kombineret østrogen og progesteron, eller progestiner for at beskytte livmoderslimhinden hos patienter med en livmoder).

Fremprovokeret overgangsalder kan skyldes kirurgisk fjernelse af begge æggestokke (med eller uden hysterektomi) eller undertrykkelse af ovarial funktion som en bivirkning af kræftbehandlinger, såsom kemoterapi, stråling, tamoxifen (WHO).

Premenopause er perioden forud for overgangsalderen indtil det første år efter den sidste menstruelle periode (WHO).

Postmenopause er den periode, der følger den sidste menstruation, uanset typen af overgangsalder (WHO).

Til denne liste, udarbejdet og godkendt af WHO i 1990, har Den Internationale Selskab for Menopause (IMS)i 1999 tilføjet definitionen af ​​klimakterium, som en overgang fra den reproduktive fase til den nonreproduktive tilstand.

HRT (Hormone Replacement Therapy) er behandlingen alene med østrogen (for hysterektomerede kvinder) eller kombineret østrogen og progesteron for postmenopausale patienter til at bekæmpe symptomer relateret til urogenital atrofi og, endnu vigtigere, de negative virkninger af pludselige østrogenmangel på hjertekarsystemet, skelettet og de autonome nervesystemer. Mere specifikt kaldet behandlingen med østrogen alene østrogenerstatningsterapi (ERT). 10-25% af kvinder, der anvender systemisk hormonbehandling lider fortsat at symptomer relateret til urogenital atrofi. Dette, foruden frygt for sikkerheden ved at tage hormoner, er grunden til at systemisk behandling sjældent ordineres til kvinder, der kun lider af vaginale symptomer. Frygten vedrørende sikkerheden af ​​at tage hormoner er relateret til kræftrisiko. Forekomsten af ​​brystkræft gennem hele livet for en vestlig kvinde kan nå op på 10%, og anerkendte risikofaktorer omfatter omfattende brug af østrogen eller progestin hormonbehandlinger i overgangsalderen (HRT). På samme måde, er østrogenerstatningsterapi  (ERT)  til ikke-hysterektomerede menopausale kvinder en risikofaktor for endometriecancer. Omvendt har epidemiologiske studier vist en væsentlig reduktion i risikoen for kolorektal cancer hos kvinder behandlet med HRT.

Vaginal eller transdermal østrogenbehandling – især på grund af dens gavnlige virkninger på vaginal atrofi og fraværet af systemiske kontraindikationer i forhold til østrogen indtagelse. Lokalbehandling foretrækkes frem for systemisk behandling (i tilfælde af at sidstnævnte ikke kræves af andre medicinske årsager). Østrogener absorberes af at skedevæggene og kommer i omløb, undtagen i tilfælde af præparater hvis formål er at forhindre deres absorption. Potentielle bivirkninger omfatter bryst-, bækkenbundssmerter og livmoderblødning (som skal indberettes straks til din læge). Behandlingen er kontraindikeret i nogle tilfælde, såsom i nærværelse af vaginal / livmoderblødning af ukendt art eller hos kvinder med endometriecancer. Behandling af gynækologisk- eller brystcancer kan føre til sexualforstyrrelser, såsom vaginal atrofi, men de fleste af dem er følsomme over for hormoner. I andre tilfælde (f.eks cervikalt skæl-cellecarcinom), kan lokaliseret strålebehandling reducere antallet af østrogenreceptorer, hvilket gør lokalbehandlingen ineffektiv. Indtil videre er der ingen retningslinjer hvor hvornår symptomerne af ​​vaginale østrogen behandlinger kommer igen. Endvidere er der stadig ingen pålidelige data om anvendelsen af ​​denne terapi i over 1 år.

Glidecremer og fugtighedscremer – I tilfælde af at østrogenpræparater enten ikke er indiceret eller ikke effektive kan vaginal smøremidler og fugtgivende præparater, der påføres lokalt og konsekvent,  dæmpe symptomer relateret til vaginal tørhed. Det er en blanding af opløselige vandbaserede beskyttende og styrkende midler og ikkehormonelle stoffer, som har en gavnlig virkning på vaginal epitelium. Ikkehormonelle behandlinger er særligt indiceret hos kvinder mod hormonbehandlinger eller i individer med forhøjet risiko på grund af tidligere kræft og derfor er følsomme overfor hormoner.

Fytoøstrogener. Disse er ikke-steroide molekyler af vegetabilsk oprindelse (soja og kløver er de mest almindelige kilder) binder sig til østrogenreceptorer. De tages som kosttilskud og deres absorption varierer fra person til person, og selv i den samme person alt efter type af kost, interaktion med antibiotika og tilstanden af tarmfloraen. Hormonelle interaktioner med disse molekyler er ikke begrænset til østrogener, men omfatte også andre hormoner såsom androgener og thyroideahormoner. Naturlige produkter er ikke nødvendigvis fri for kontraindikationer og der er ikke nok kliniske data, som viser deres effektivitet og sikkerhed i overgangsalderen. For eksempel ved vi ikke, om de er sikre for patienter med problemer med skjoldbruskkirtlen, da de har en hæmmende effekt på skjoldbruskkirtlen funktion. Fordelene og ulemperne af fytoøstrogener med hensyn til brystkræft er stadig meget omstridt spørgsmål.